skip to Main Content

”jag är så vältränad” 

För mig är träning mycket MER – En vältränad person är den som kan maximera sin resultat varje tillfälle och återhämta sig snabbt samt är skadefri. Det är för mig en vältränad person, inte en person med stor muskelmassa eller ”löparkropp” slimmad kropp få muskler men med hög aerob kapacitet. (Fråga om dom kan hopp ett vertikal hopp)

Som ATLETHE skall man vara stark i alla moment, max lyft, lyft i ytterlägen och i snabba rörelser, ha uthållighet under många repetioner med hög belastning och sedan har en kondition som bär dessa delar. (uthållighet är inte samma som kondition) alltså kunna lyfta tunga saker, kunna bära din kropp i häng/klätter rörelser och springa olika distanser om det krävs. Många bedriver träning över TIDSLÄNGD istället för SMART Träning med hög kvalitet och rätt färdighet för den perioden man är i under säsongen. En faktor till framgång är planeringen momenten med kvaliteten på passen som tillsammans med balanserad vila bygger upp DIG.

Om man läser på Wikipedia = Träning är metodiska övningar i syfte att förbättra någon färdighet. Ofta avses fysisk träning, men det kan även vara mental träning. Med fysisk träning avses ofta att öka i styrka och få större muskelmassa, att förbättra hälsa, eller att bli bättre på en idrottsgren man utövar. Sådan träning kan indelas i funktions-, styrke- och motionsträning.

”Min son tränar så mycket” eller ”han är så ung” det är ofta nonsens för träningen är bara ett tidsfördriv i många idrottsföreningar eller träningspass. Tyvärr möter jag föreningsgrupper där dom flesta är tränings ovana och skapar kaos i kroppsrörelser och jag brukar kalla detta för ”tränings analfabeter”  detta har stora risker för skador eller att man tycker det blir tråkigt tillslut och slutar med idrott i tonåren.

Min filosofi är att man skall – lära sig att träna och förstå träning samt att träna rätt färdigheter i rätt period och att man bygger träning ÖVERTID. Det gör att kroppen tål den belastningen som kommer under åren så man inte stoppar sin framgång av skador. Detta är ofta vanligt när man tränas av så kallande ”experter” eller amatörer (föräldrar) som gör träning utan kunskap eller efter evidensbaserad fakta.

Mina pass är ofta korta ca 30 min per/pass och kan vara 2 pass om dagen samt vi kör 5 dagar – vila 2 dagar. Om man vill öka passen till 2 pass om dagen så är detta inga problem för första passet är kortare och mindre nerbrytande. Där efter har man 6-7 tim återhämtning med intag av kost och vila som gör att andra passet kan vara tyngre och mer nerbrytande. Detta är vanlig i mina programmeringar, så här kan schemat se ut.

SCHEMA
Mån – 2 pass, Tis – 1 pass, Ons – 2 pass, Tors – 1 pass, Fre – 2 pass, lör/Sön – AKTIV VILA (golf/tennis m.m)

Så har du mål att bli ett proffs med målsättning att leva på din idrott, krävs det att man ”betalar ett pris” för den framgången.

GÖR DU DET????