skip to Main Content

Våra framgångar med Swetec och pyramid träningen är att vi bygger övertid på idrottarna. Vi skapar belastnings tåliga och starka idrottare i rörelse. Målsättningen är alltid att bli prestations effektiva och tålighet för ökad belastning över åren samt vara skadefria. 

För oss är det viktig att ALLA idrottare måste ha en – GRUNDSTYRKA.

Vad är grundstyrka?
– Är det att bygga upp styrka/kraft under en period i livet (runt puberteten) eller är det att bygga med olympiska lyft för att bli starkare?

–  För mig handlar det om att starta träna i tidig ålder för att skapa rörelser samt bygga vävnadstolerans över tid. Nivåanpassa efter ett pyramid upplägg så att man belastar kroppen rätt för varje rörelser och mogdnad. 

  • Grundstyrka att man startar upp träning i tidig ålder som barn med att springa, hopp, bromsa, accelerera, kullerbyttor, klättra i träd, hoppa ner och lyfter saker för att skapa vävnadstolerans och rörelser.
  • Tränings egenskaperna skall ligga i rätt fas för bygga vävnadstolerans, tex man startar inte HOPPA förrän man byggt upp sig för den belastningen samt lärt sig rörelsen. (Vanliga överbelastning skador är – hoppknä)
  • Sedan bygger man en tränings kultur och rörelse scheman för att utföra rörelse ”rätt” tillsammans med vetskap om att HUR mycket man skall träna kontra vila och kost m.m.

Här skapar vi en GRUNDSTYRKA eller tex som man säger om hantverkare eller bönder – ”bonnstark” = det innebär att dom har jobbat med sin kropp sedan barnsben det är bonnstark.

På samma sätt bygger vi våra atleter för framtida prestationer – skapa grundstyrka och starka i rörelser. Det är därför ”våra” spelare ofta är starkast i lagen och skadefria..

Dag Wenström
IshockeyPT